Banking Awareness Questions for IBPS Clerk and PO Exams - 10th October 2018

Banking Awareness Questions for IBPS Clerk and PO Exams for Practices - 10th October 2018

Dear Aspirants,
Welcome to Guruvik.in. We help candidates to prepare for Bank Exams and many Government Examination by posting recent materials. Candidates can make use of it and share the same with their friends.

Banking Awareness Questions for IBPS Clerk and PO Exams Practice Questions with solutions - 10th October 2018

Q1. Assam Government will offer a Wage Compensation for pregnant women working in the tea gardens of the state. Under the scheme, an amount of ________ will be given to the pregnant women.
 Rs 12,000
 Rs 4,000
 Rs 6,000
 Rs 10,000
 Rs 8,000

Solution:
Under the scheme, an amount of Rs 12,000 will be given to the pregnant women so that they can take care of themselves and the unborn baby. The compensation of wages to pregnant women will be given in 4 instalments - Rs 2,000 in the first trimester, Rs 4,000 in the second trimester, Rs 3,000 for institutional delivery and Rs 3,000 for registration of the child's birth.

Q2. Economic Affairs Secretary SC Garg has announced a reduction in gross borrowing estimate for the current fiscal by ______ rupees.
 7,000 crore
 50,000 crore
 10,000 crore
 70,000 crore
 85,000 crore

Solution:
Economic Affairs Secretary SC Garg has announced a reduction in gross borrowing estimate for the current fiscal by 70,000 crore rupees and maintained that the government will contain fiscal deficit target at 3.3%.

Q3. As per the RBI, India's external debt declined _______to USD 514.4 billion at June-end.
 2.8%
 3.8%
 1.8%
 2.2%
 3.3%

Solution:
As per the RBI, India's external debt declined 2.8% to USD 514.4 billion at June-end over the previous quarter on account of a decrease in commercial borrowings, short-term debt and non-resident Indian (NRI) deposits

Q4. The Reserve Bank of India has imposed a penalty of Rs 5 crore on which of the following banks for non-compliance of its directives?
 Bandhan Bank
 Allahabad Bank
 Karur Vysya Bank
 Bank of Baroda
 Dena Bank

Solution:
The Reserve Bank of India has imposed a penalty of Rs 5 crore on Karur Vysya Bank for non-compliance of its directives. According to RBI statement, the penalty was imposed for non-compliance with its directions on "Income Recognition and Asset Classification (IRAC) norms, reporting of frauds, and on the need for discipline at the time of opening of current accounts".

Q5. NFRA, an independent regulator for the auditing profession recently got its chairmen recently. What does F stands for in NFRA.
 Funding
 Firm
 Fraud
 Financial
 Finance

Solution:
The Centre has appointed former IAS officer Rangachari Sridharan as chairperson of the National Financial Reporting Authority (NFRA), an entity which will function as an independent regulator for the auditing profession.

Q6. Name the India-born Harvard University professor who has been appointed as the Chief Economist of the International Monetary Fund (IMF) by IMF's Managing Director Christine Lagarde.
 Gita Gopinath
 Mridula Sinha
 Roopam Shah
 Garima Seth
 Urmila Singh

Solution:
India-born Harvard University professor Gita Gopinath has been appointed as the Chief Economist of the International Monetary Fund (IMF) by IMF's Managing Director Christine Lagarde

Q7. Name the country that has agreed to sign a trade deal with the United States and Mexico, revamping the North American Free Trade Agreement (NAFTA) after almost a year of negotiations.
 France
 India
 Canada
 Japan
 Indonesia

Solution:
Canada has agreed to sign a trade deal with the United States and Mexico, revamping the North American Free Trade Agreement (NAFTA) after almost a year of negotiations.

Q8. International Monetary Fund (IMF) Headquarters in ____________.
 Paris
 New York
 Geneva
 Washington DC
 Amsterdam

Q9. State Bank of India has changed the daily withdrawal limit on its classic debit card from Rs. 40,000 to _______.
 Rs 60,000
 Rs 50,000
 Rs 30,000
 Rs 20,000
 Rs 45,000

Q10. Small Industries Development Bank of India (SIDBI), had launched a National Level Entrepreneurship Awareness Campaign. What is the name of the campaign?
 Micro Credit Scheme
 Udyam Nidhi
 Udyam Abhilasha
 Udyami Mitra
 SEAC

Solution:
Small Industries Development Bank of India (SIDBI), had launched a National Level Entrepreneurship Awareness Campaign, Udyam Abhilasha in 115 Aspirational Districts identified by NITI Aayog in 28 States and reaching to around 15,000 youth.

Q11. Which of the following is the leading contributor to Unified Payments Interface (UPI) payments with over 33% of the overall market share?
 PhonePay
 Paytm
 FreeCharge
 Google Pay
 MobiQuick

Solution:
Alibaba and SoftBank-backed Paytm registered over 137 million UPI transactions in September, becoming the leading contributor to Unified Payments Interface (UPI) payments with over 33% of the overall market share.

Q12. Asian Development Bank (ADB) recently approved $240 million loan for providing safe and sustainable drinking water to about 1.65 million people of which of the following state?
 Uttarakhand
 Odisha
 Bihar
 West Bengal
 Sikkim

Solution:
The government of India and the Asian Development Bank (ADB) signed $240 million loan for providing safe and sustainable drinking water to about 1.65 million people in three districts of the state of West Bengal affected by arsenic, fluoride, and salinity.

Q13. The private lender ICICI has appointed _______ as managing director and chief executive officer for five years.
 Arundhati Bhattacharya
 Rana Kapoor
 Rajnish Kumar
 Sunil Mehta
 Sandeep Bakhshi

Solution:

Chanda Kochhar has quit as CEO of ICICI Bank with immediate effect. The private lender has appointed Sandeep Bakhshi as managing director and chief executive officer for five years, subject to regulatory approval.

Q14. The Reserve Bank of India (RBI) has allowed state-owned oil companies to borrow long-term working capital from overseas. RBI relaxed the policy on borrowing up to ________ from the overseas by the state-owned fuel retailers.
 1 billion USD
 10 billion USD
 5 billion USD
 100 million USD
 500 million USD

Solution:
The Reserve Bank of India (RBI) has allowed state-owned oil companies to borrow long-term working capital from overseas. RBI relaxed the policy on borrowing up to 10 Billion USD from the overseas by the state-owned fuel retailers.

Q15. Asian Development Bank (ADB) and the Government of India signed a ________ Loan Agreement in New Delhi to establish a Global Skills Park (GSP) in India.
 $330 million
 $240 million
 $100 million
 $15 million
 $150 million

Solution:
Asian Development Bank (ADB) and the Government of India signed a $150 million Loan Agreement in New Delhi to establish a Global Skills Park (GSP) in Madhya Pradesh, the First Multi-Skills Park in India, to enhance the quality of Technical and Vocational Education And Training (TVET) System in the State and create a more skilled workforce.

0 comments:

Post a Comment